Miriam Dijst Coaching
herfstdip

Vanaf eind juni zijn de dagen langzaam weer korter geworden, maar in oktober ga je dat pas echt merken. Voor sommigen betekent dat ook weer in het donker naar je werk of in het donker thuiskomen. En als je daar gevoelig voor bent, kan je klachten ontwikkelen en je somber gaan voelen. Maar juist in de herfstperiode is de natuur op z’n mooist. Daarom lees je hier hoe je een herfstdip voorkomt om optimaal van deze periode van het jaar te kunnen genieten.

 

Oorzaak herfstdip

Een herfstdip heeft voornamelijk met een tekort aan licht te maken. Hierdoor raakt je biologische klok verstoord. Deze loopt dan niet meer gelijk met je natuurlijke dag- en nachtritme, waardoor een aantal biologische processen in je lichaam niet meer goed verlopen. Je kunt dan last krijgen van verschillende klachten.

 

Hoe herken je een herfstdip?

De meest voorkomende klachten zijn:

 • Somber voelen zonder aanwijsbare reden
 • Meer behoefte hebben aan slaap
 • Sneller moe worden
 • Minder behoefte hebben aan sociale contacten
 • ’s Ochtends je bed moeilijk uit kunnen komen
 • Sneller geïrriteerd raken
 • Moeite hebben met concentreren
 • Meer trek hebben in zoetigheid en koolhydraten

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je op deze manier kunt reageren op de overgang van de seizoenen en ook dat vrouwen in het algemeen de meeste last hiervan hebben.

 

Vier inspirerende tips om een herfstdip te voorkomen

 1. Laat je wekken door een wake-up light
  Een wake-up light is een wekker die door middel van langzaam steeds feller wordend licht, je wekt. Het simuleert het opkomen van de zon, waardoor je op een meer natuurlijke manier wakker wordt. Het licht begint een half uur voordat je het alarm van je wekker hebt ingesteld aan te gaan. Ook al slaapt je dan nog, toch kan je lichaam dit licht waarnemen.
  En doordat de lichtsterkte langzaam verhoogt, bereidt je lichaam zich voor om wakker te worden. Door dit nabootsen van het daglicht, heeft het invloed op je bioritme en verbetert het je dag- en nachtritme. Daardoor wordt je makkelijker en fitter wakker.
 1. Wandel iedere dag een half uur
  Een herfstdip heeft dus voornamelijk te maken met een tekort aan licht. Probeer daarom zoveel mogelijk ieder dag naar buiten te gaan als het nog licht is. Ook al is het bewolkt, dan vang je buiten nog altijd meer licht op dan binnen bij kunstlicht.
  En als je dan toch buiten bent, kan je dit gelijk combineren met wandelen. Juist de combinatie van licht en bewegen, zorgt ervoor dat je positiever gestemd raakt. Door het wandelen komt er namelijk serotonine vrij, dat ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd wordt. Wandel daarom zoveel mogelijk iedere dag een half uur. Prima bijvoorbeeld om dit te combineren met je lunchpauze.
Wil je ervaren wat een nieuwe vorm van wandelen voor je kan doen om je fit, energiek en ontspannen te voelen?
Meld je dan hier aan voor deze korte online training!
 1. Geef aandacht aan datgene waar je dankbaar voor bent
  Als je niet lekker in je vel zit, worden je gedachten ook automatisch wat somberder en negatiever. En dat zorgt ervoor dat de dingen die niet goed gaan je eerder opvallen dan de dingen die wel goed gaan.
  Noteer daarom aan het eind van iedere dag 3 dingen waar je die dag dankbaar voor was. Dat kan in een apart notitieboekje of in je mobiel. Net wat jij prettiger vind. Zo train je jezelf om een positievere mindset te krijgen, waardoor je je automatisch ook positiever gaat voelen.
 1. Vermijd blauw licht voordat je gaat slapen
  Blauw licht zit in beeldschermen van bijvoorbeeld je laptop of je mobiel. Dit licht zorgt ervoor dat er geen melatonine aangemaakt wordt. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat je je slaperig gaat voelen. Zet daarom een uur of twee voordat je naar bed gaat je mobiel gewoon uit en ruim je laptop op. En kan je die tijd echt niet zonder, dan kan je als alternatief een blauw licht filter instellen op je mobiel. Vaak vind je deze optie terug onder instellingen. Zo niet, dan kan je daar een app voor downloaden. En voor je laptop kan je bijvoorbeeld f.lux downloaden en gebruiken.

Wil je voortaan meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze 1x per 2 weken in je mailbox

Ja, ik wil de Stress-weg-wijzer ontvangen!

 

Plaats een reactie