En als ik het dan over maskers heb, gaat het niet over carnaval 😊
Nee, het gaat over een niet zichtbaar masker, een masker dat je onbewust opzet en je daarom zelf niet door hebt. Dat hebben best veel mensen, dus misschien herken jij jezelf hier ook wel in.

 

Welk masker herken jij?

Zo kan een masker zijn dat je je vrolijker voordoet dan dat je je van binnen voelt. Dat je zelfvertrouwen uitstraalt, terwijl je je eigenlijk onzeker voelt. Dat je een wat afstandelijke houding creëert omdat je bang bent om mensen toe te laten of dat je sterk of stoer wilt overkomen terwijl je bang bent.

En de allerbekendste is wel dat wanneer iemand aan je vraagt hoe het met je gaat, je automatisch ‘Goed’ antwoordt en daar vriendelijk bij lacht, terwijl het helemaal niet goed met je gaat. Dit masker zal iedereen ongetwijfeld wel een keer gebruikt hebben.

 

Ze huilt, maar ze lacht ….

Zo’n masker heeft te maken met belemmerende gedachtes die bij zo’n situatie bij je naar boven komen. Laten we als voorbeeld dat meest bekende masker nemen en dat je antwoordt dat het goed gaat. Dat doet mij trouwens altijd denken aan dat prachtige liedje van Maan, ‘Ze huilt maar ze lacht’. Met o.a. deze tekst ‘Hoe zou het voelen mezelf te zijn, want soms doet het pijn als ik huil, maar ik lach.’ Benieuwd naar de hele tekst van dit liedje? Klik dan hier.

Hiermee bedoelt ze dat je met zo’n masker niet jezelf bent en dat kan op een gegeven moment niet meer goed voelen. Je houdt je namelijk in om te zijn wie jij als persoon werkelijk bent. En zo raak je steeds meer verwijderd van jezelf en je eigenlijke gevoelens.

 

Belemmerende gedachtes

En dan komen we dus op die gedachtes waar ik het net al over had. Misschien antwoord je wel ‘Goed’ omdat je denkt dat als je vertelt dat het niet zo goed gaat, mensen daar niet op zitten te wachten, dat ze geen tijd voor je verhaal hebben, dat ze je misschien een zeurkous vinden, een zwakkeling of geen leuk mens. Dit soort gedachtes weerhouden je om helemaal jezelf te kunnen zijn. We noemen ze dan ook niet voor niets belemmerende of beperkende gedachten.

Het woord zegt het al, je beperkt jezelf door deze gedachtes, omdat je daardoor niet jezelf kunt en durft te zijn. En dat betekent dat je jezelf niet accepteert zoals je werkelijk bent. En dat is zo jammer, want ieder mens is mooi en uniek op zijn of haar manier!

 

Bij je gevoel vandaan

Wat dus lastig is van zo’n masker, is dat je steeds verder bij je eigen gevoel vandaan raakt. Simpelweg omdat je die emoties die samengaan met zo’n belemmerende gedachte niet wilt voelen. En ik zeg altijd dat je lichaam en dus de signalen die je je lichaam krijgt, je beste raadgever is. Dus leer ik mijn coachklanten deze signalen weer te voelen, te herkennen en vervolgens ook te ontdekken wat dit signaal ze wil zeggen en wat ze daar vervolgens mee kunnen doen.

 

Stress-systeem

En ja, dan komen we zo uiteindelijk toch ook uit op je stress-systeem. Want ook daar kan je op een gegeven moment met een masker te maken hebben. Wanneer je al langere tijd last hebt van stress en daarmee je stress-systeem keer op keer geactiveerd wordt, zet je brein je in een soort ‘overlevingsstand’. Dat betekent dat je op de automatische piloot doorgaat en niet meer kan nadenken over hoe het met je gaat. En al zeker niet meer de signalen van je lichaam kan opmerken.

Een heel lastig masker eigenlijk, want deze veroorzaakt dat je maar doorgaat en doorgaat, zonder bewust op te merken dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met je. Die overlevingsstand is er namelijk op gericht om ondanks alles, op een zo goed mogelijk manier de dag door te komen.

 

Je masker afzetten

Maskers zoals ‘ik moet sterk zijn’, ‘ik moet het alleen kunnen’ of ‘ik zal laten zien dat ik het kan’, kunnen voor een tijdelijke situatie prima helpen. Maar wanneer je dit idee niet meer los kunt laten, en in feite dus constant dat masker draagt, vervreemd je dus steeds meer van wie jij van oorsprong bent.

En ja, dat kan op een gegeven moment leiden tot zoveel spanning en stress, dat je uitvalt met een burn-out. Door altijd het idee te hebben dat je sterk moet overkomen, dat je geen fouten mag maken, dat je niet mag falen of dat je jezelf moet bewijzen, leg je een hele hoge druk op jezelf. Dat zorgt ervoor dat je energieniveau steeds lager wordt en je uiteindelijk uitgeput kan raken. Een burn-out dus! Je lichaam dwingt je dan om te stoppen, om dat masker te laten vallen.

Herken jij dit masker en ervaar je daardoor stressklachten?
Wil je weten wat je nodig hebt om dit proces te doorbreken, zodat je je weer energiek en ontspannen gaat voelen?

 

Vraag dan hier bij mij een gratis stress-analyse aan!

Leave a Reply