Miriam Dijst Coaching
zelf tot bloei komen

TIP 1: Een fout maken is echt niet zo erg als je denkt

Wanneer je perfectionistisch bent ingesteld en je wilt alles graag supergoed doen, dan vindt je het meestal erg vervelend wanneer je ontdekt toch een keer een fout te hebben gemaakt. En dat is nog zacht uitgedrukt ….

Probeer dat gevoel dan los te laten door een fout niet te zien als falen maar als leermomentje.

Het verhaal gaat dat Thomas Edison eerst 1000 mislukte pogingen had gedaan voordat hij een goed werkende gloeilamp kon maken. Hij zag deze pogingen juist niet als falen, maar iedere keer als een nieuwe stap die hem dichter naar de oplossing bracht.

Sta jezelf dus toe om fouten te maken, alleen op die manier leer je en kom je verder. Zal je merken dat dat gelijk een bepaalde druk van je schouders haalt en je je daardoor meer ontspannen voelt! We zijn allemaal mensen tenslotte en geen robots.

 

TIP 2: Durf een compliment te ontvangen

O jee, krijg je zomaar een complimentje van iemand! Je voelt je daar wat ongemakkelijk onder en weet niet zo goed hoe je daarop moet reageren. Je praat er daarom maar snel overheen, antwoordt dat het heel gewoon is wat je dat deed of denkt zelfs dat er een andere bedoeling achter het compliment zit.

Als je dit herkent, probeer de volgende keer een compliment echt te ontvangen en tot je door te laten dringen. Bedank diegene voor het compliment of zeg dat je dat fijn vindt om te horen. Dan zal je merken dat je daar blij van wordt en een positief gevoel aan overhoudt.

Ook voor degene die jou het compliment geeft is dat veel fijner. Je krijgt zo’n compliment tenslotte niet voor niets!

 

TIP 3: Vraag eens verder door

Ik persoonlijk hou altijd van duidelijkheid en vind een vraag dan ook nooit een domme vraag. Het kan tenslotte maar duidelijk voor je zijn toch! Alleen merk ik dat niet iedereen daar zo over denkt.

Misschien merk jij bij jezelf dat je niet altijd verder durft te vragen als een taak op het werk niet helemaal duidelijk is. Of bij een opmerking van iemand, dat je geen idee hebt hoe die is  bedoeld. Je bent dan bang om daarop door te vragen, omdat het misschien wel negatief zou kunnen zijn. Maar wat er daarna in je hoofd gebeurt, is dat je er dan de hele tijd mee rondloopt. En dat kost energie, geeft spanningen en daarmee stress.

Als je dit herkent, probeer de volgende keer wanneer iets niet duidelijk is, wel door te vragen. Laat hiermee ook het verwachtingspatroon los dat je iets gelijk moet snappen. Het kan er tenslotte ook mee te maken hebben dat de ander niet helemaal duidelijk is geweest. Domme vragen bestaan gewoon niet, een vraag is een vraag.

 

TIP 4: Laat los wat anderen van je denken

Wanneer je constant in je hoofd bezig bent met wat anderen van je denken of van je vinden, belemmert dat je in de dingen die je graag wilt doen. Je bent dan meer bezig om anderen te pleasen dan jezelf.

Denk je nou echt dat anderen de hele dag bezig zijn om een mening te vormen over wat je doet, wat je zegt of hoe je eruit ziet? De meeste mensen zijn daarvoor veel te druk bezig met zichzelf. Natuurlijk zal er wel eens zo’n gedachte bij iemand opkomen, dat zal jezelf ook wel eens hebben, alleen is zo’n gedachte 5 minuten later alweer volledig verdwenen.

Neem jezelf maar eens als je op een terras zit bijvoorbeeld. Dan zal je ook een mening hebben over de mensen die voorbij lopen. Maar ben je daar dan ’s avonds in bed nog mee bezig? Lijkt mij niet! En daarnaast vul jij voor iemand in wat er in zijn of haar hoofd omgaat, maar wie zegt dat die gedachte waar is?

Laat het denken daarover dan ook los. Zo kom jezelf veel meer tot bloei doordat je dan de stappen kunt nemen om te doen wat je graag wilt doen of zeggen.

 

Wil je voortaan meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze 1x per 2 weken in je mailbox

Ja, ik wil de Stress-weg-wijzer ontvangen!

 

Gratis tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Vul dan je gegevens in en ontvang 1 x per 2 weken de Stress-weg-wijzer met leuke tips, interessante weetjes en inspirerende quotes
Voornaam
Achternaam
E-mailadres